Gk Questions Asked In SBI Clerk Mains 2016 (25th First shift )

Huge no of Companies Conducting Interviews Through Amcat Test
Register With Your Details for Top MNC's Direct Interviews.
HDFC Off-Campus Drives with 3,00,000 Lac Salary
Gk Questions Asked In SBI Clerk Mains 2016 (25th First shift )

1). What is the Currency of Israel?
Answer: Israeli new shekel

2). Nairobi is the capital of which country?
Answer: Kenya

3). Gopi desert is located in which continent?
Answer: Asia

4). Which is the highest peak in India?
Answer: Kangchenjunga

5). Which is the Largest Nuclear Plant in India?
Answer: Tarapur, Maharashtra

6). In MICLR, “L” stands for ?
Answer: Lending

7). HPCL stadium is located in which state?
Answer: Himachal Pradesh

8). IMPS stands for _____
Answer: Immediate Payment Service

9). In RIDF, “I” stands for _____.
Answer: Infrastructure

10). Which of the following is the highest current denomination that RBI circulated in India?
Answer: Rs. 1000/-

11). What Reverse Repo Rate?
Answer: Reverse Repo rate is the rate at which RBI borrows money from the commercial banks. The increase in the Repo rate will increase the cost of borrowing and lending of the banks which will discourage the public to borrow money and will encourage them to deposit.

12). Difference between, SLR and CLR?
Answer: Difference between Statutory Liquidity Ratio and Cash Reserve Ratio. SLR restricts the bank’s leverage in pumping more money into the economy. On the other hand, CRR, or cash reserve ratio, is the portion of deposits that the banks have to maintain with the Central Bank to reduce liquidity in banking system.

13). CIBIL stands for?
Answer: Credit Information Bureau (India) Limited

14). Wular lake is located in which country?
Answer: India

15). Valmiki National Park is located at______.
Answer: Betiah, Bihar

16). Federal Reserve is a central bank of which city?
Answer: US

17). Anant Geete belongs to which constituency?
Answer: Raigad, Maharashtra

18). lokpriya gopinath bordoloi international airport is located at?
Answer: Borjhar in Guwahati, Assam.

19). Who is the present CM of Kerela?
Answer: Pinarayi Vijayan

20). KSE is the index of which of the following countries Stock Exchange?
Answer: Karachi Stock Exchange Limited (KSE), Pakistan

21). July 28 is observed as _______.
Answer: World Hepatitis Day

22). PayPal is an American based company belongs to which sector?
Answer: Worldwide online payments system

23).Fully air-conditioned third AC service?
Answer : Humsafar

24).11 digit alpha numeric code on cheque-
Answer :IFSC

25) . Wings of Fire book ?
Answer : APJ Abdual Kalam

More Questions will be updated within few minutes…..
Gk Questions Asked In SBI Clerk Mains 2016 (25th First shift ) Gk Questions Asked In SBI Clerk Mains 2016 (25th First shift ) Reviewed by Unknown on 04:14:00 Rating: 5
Powered by Blogger.